Fundacja SPEM DONARE prowadzi świetlicę, placówkę opiekuńczo-wychowawczą wsparcia dziennego oferującą dożywianie, przeznaczoną dla dzieci i młodzieży z rodzin ubogich i dysfunkcyjnych. Prowadzone zajęcia i kółka zainteresowań pozwalają na zagospodarowanie wolnego czasu przez rozwijanie swoich umiejętności i talentów dzieci. Istotną kwestią w funkcjonowaniu świetlicy jest działalność edukacyjna i profilaktyczna w dziedzinie uzależnień. Duży nacisk kładzie się na kształtowanie wśród dzieci i młodzieży właściwych postaw wobec Boga, drugiego człowieka i samego siebie, ze szczególnym uwzględnieniem postawy etyczno-moralnej.

Zajęcia w świetlicy odbywają się od poniedziałku do piątku od godz. 14.30 do 18.00.

Prowadzone są następujące zajęcia: język angielski, korepetycje z matematyki, chórek „Jutrzenka”, nauka gry na gitarze, odrabianie lekcji i zajęcia dowolne. Działalność świetlicy częściowo finansowana jest ze środków uzyskanych na podstawie zawartej z Gminą Ślesin umową na wykonanie zadania publicznego przez organizację pozarządową.

PARAFIA W LICHENIU p.w. św. Doroty

ul. Klasztorna 4
62-563 Licheń Stary

Tel.: (63) 270 81 50